Vuurwerkangst
De decembermaand is voor ons meestal een maand met veel gezelligheid en drukte, maar voor veel honden is dit vaak de meest ellendige maand van het jaar: er wordt vuurwerk afgestoken en flink geknald.
Hoewel het afsteken van vuurwerk officieel slechts één dag is toegestaan, klinken de eerste knallen vaak al vroeg in december. Het oorverdovende geluid van vuurwerk, de lichtflitsen en de kruitdampen vinden veel honden zo eng, dat ze niet graag mee naar buiten willen, vluchtgedrag vertonen en gestrest zijn: ze nemen geen hondenkoekje aan en luisteren niet naar een duidelijke ‘foei’ als ze zo bang zijn. Alle honden kunnen bang worden van het geknal, ook de meest stabiele honden. Het vuurwerk moet maar net voor hun voeten worden gegooid! Vuurwerkangst is wel degelijk aan te pakken, maar u moet hier op tijd mee beginnen! Hieronder leest u wat u kunt doen.
Help uw hond
Het zou fijn zijn als u uw hond traint om te leren omgaan met zijn angst voor harde knallen. Dat kunt u doen met een geluidsCD. Deze training start u natuurlijk in een rustige tijd, ruim voor Oudjaar, in oktober bijvoorbeeld. Gedragstherapeute Janette Haring kan u helpen om de geluidstraining met uw hond op te zetten. De CD met vuurwerkgeluiden is bij ons verkrijgbaar.
Om te zorgen dat u hond snel kan herstellen van de schrik kunt u hem ondersteuning geven. Natuurlijke middelen als Adaptil (halsband, verdamper, tablet), Zylkene (tablet), Phytonics Strezz (druppels), of Bach Rescue Remedies (spray, druppels) kunnen uw hond daarbij helpen. Op Oudjaarsavond kan medicatie worden ingezet. Komt u gerust langs op de praktijk om in overleg te bespreken welk medicijn voor uw hond het beste zal werken en het meest geschikt is.
Steun geven mag
Behalve de reactie van de hond is ook ons gedrag van invloed op het ontstaan van extreme angst bij de hond. Ook wij schrikken meestal van een onverwachte knal en kijken dan om ons heen waar het geluid vandaan komt. Dit is niet erg. Als we daarna weer snel herstellen, zal het de angst bij de hond niet vergroten. Samen terug rennen naar huis is niet verstandig. De hond leert dan dat ook zijn baas erg bang is.
Het corrigeren met “foei” of door een rukje te geven met een slipketting heeft bij angstgedrag geen enkele zin. Dat werkt volkomen averechts. Denk maar even als een hond: je hoort iets dat je eng vindt en vervolgens krijg je ook nog eens zo’n korte felle pijn in je nek. Je weet het dan zeker: dat geluid betekende inderdaad dat het hier niet pluis is en je kunt maar het beste maken dat je weg komt.
Vroeger mochten we de hond niet troosten. We moesten de hond negeren als hij bang was. Gelukkig heeft de wetenschap bewezen dat honden juist goed reageren op steun van de baas. Neem actie, begeleid uw hond naar een plek waar hij zich veilig voelt. Overdreven troosten is wat teveel, maar uw hond lekker kriebelen zodat hij ontspant is prima. Zorg voor een uitlaatklep, maak eens een lekkere strandwandeling zodat hij de stress kwijt kan raken. Uw hond leert nu dat u er voor hem bent als hij het moeilijk heeft.
Tips
- Houd uw hond en/of kat binnen op Oudjaarsdag.
- Laat uw hond voor 22:00 uur uit en zoek een rustige uitlaatplek.
- Houd uw hond aan de lijn (vanaf half november is al wenselijk).
- Op Oudjaarsavond: doe de gordijnen dicht, laat het licht aan, zet de TV of radio aan (wat harder), denk erom: sommige zenders laten ook vuurwerk-geluiden horen!
- Hang een doek over de vogelkooi.
- Ga niet in op het afwijkende gedrag van uw huisdier, dat versterkt de angst vaak alleen maar; blijf bij hem, af en toe geruststellen mag.
- Geef uw hond op Oudjaarsavond een lekker bot of een nieuw speeltje om hem af te leiden.
- Met een geluidsCD kunt u uw hond vooraf trainen op plotselinge geluiden; een gedragstherapeut voor honden kan u helpen een trainingsschema op te zetten.
- Geef uw huisdier een veilige plaats om zich terug te trekken; dat mag ook in de badkamer met een lekker kleed op de grond.
DAP Katwijk adviseert u graag. Wij staan klaar voor u, ook op Oudjaarsdag! We zijn tot 3 uur open.
Wij wensen u alvast fijne feestdagen voor u en uw huisdier(en).