Vaccinaties hond

medisch_hond

Wij raden aan om uw pup en volwassen hond regelmatig te vaccineren. Een vaccinatie, ofwel inenting, is een middel dat het afweersysteem van het dier versterkt, maar het dier niet ziek maakt.  Zo bouwt uw pup / hond goede weerstand op tegen  een aantal (dodelijke) ziektes.  Meer informatie over de verschillende ziektes waartegen we vaccineren kunt u onderaan dit artikel vinden.

 

Vaccinatieschema

Ons vaccinatieschema is alsvolgt:

  • 6 weken (bij de fokker): Parvo & Hondenziekte
  • 9 weken:  Parvo + Leptospirose + Bordetella
  • 12 weken: Parvo + Leptospirose + Hondenziekte + Adenovirus

Herhaling op 1-jarige leeftijd en vervolgens jaarlijks. Ook als uw hond ouder wordt en hij vatbaarder is voor allerlei infecties, is het vaccineren tegen ziektes als Weil nog steeds aan te raden.

 

Aanbevolen wordt ook:

* Kennelhoest:  er zijn 2 mogelijkheden:

  • een injectie, deze moet minimaal 2x gegeven worden met 3 weken ertussen en is 1 jaar geldig, na deze basis vaccinatie is een jaarlijkse her vaccinatie voldoende.
  • een neusdruppel, deze hoeft maar 1x te worden toegediend en is 1 jaar geldig, daarna moet deze eventueel jaarlijks herhaald worden.

* Rabiës: vanaf 12 weken;  voor bescherming tegen hondsdolheid; deze enting is 3-jaarlijks

 

Hond mee naar het buitenland?

Als u uw pup wilt meenemen naar het buitenland kunt u op deze leeftijd ook laten vaccineren tegen hondsdolheid (rabiës).

Indien u uw hond mee gaat naar het buitenland zijn daar bepaalde regels aan verbonden. Zo is het voor elk land verplicht de hond te laten vaccineren tegen Hondsdolheid (rabiës). Deze moet voor landen binnen de Europese Unie minimaal 21 dagen van tevoren gegeven worden. Voor landen buiten de EU gelden andere regels, neem hiervoor ruim van tevoren contact met ons op (minimaal 7 maanden). Pups kunnen pas vanaf 12 weken worden ingeënt tegen hondsdolheid (rabiës). Dieren jonger dan 3 maanden mogen niet meer vervoerd worden naar het buitenland, aangezien ze nog niet gevaccineerd zijn. Ook is voor het buitenland verplicht dat de hond een chip en een officieel paspoort heeft.

Voor pension, hondencursus of uitlaatservice kan er een aanvullende vaccinatie tegen kennelhoest nodig zijn. Vraag dit ruim van tevoren aan de pensionhouder,  hondenclub of uitlaatservice!

Lees meer onder  ‘Op reis met uw hond‘.

 

Hondenziekte of Distemper

Vooral jonge honden zijn gevoelig. Het is een virus dat onder andere de slijmlagen van de luchtwegen en het spijsverteringsstelsel aantast. Pups krijgen koorts en gaan hoesten, waarna ze lusteloos worden, gaan braken en diarree krijgen. Het virus kan ook in het zenuwstelsel terechtkomen met onder andere verlamming als gevolg, maar dan is het meestal al te laat.

 

Besmettelijke leverziekte of Hepatitis

Dit virus kan verschillende orgaansystemen aantasten maar het belangrijkste is de schade die aan de lever wordt veroorzaakt. Dit veroorzaakt onder andere hoge koorts, een pijnlijke buik, braken, diarree en soms bloedingen. De ziekte kan mild verlopen maar honden kunnen er ook ernstig ziek van zijn en zelfs sterven.

 

Parvo

Dit virus is zeer resistent en is algemeen verspreid in de hondenpopulatie. Hoe jonger de hond, hoe erger de ziekte verloopt. Bij pups die in de eerste levensweek worden besmet tast het virus vooral de hartspier aan waarbij 70% van de pups zal sterven. Deze variant komt niet zoveel meer voor omdat de meeste moederdieren tegenwoordig goed gevaccineerd zijn. Bij iets oudere pups en volwassen honden met een slecht immuunsysteem zal het virus vooral de darmcellen aantasten met ernstige diarree en uitdroging tot gevolg.

 

Besmettelijke Kennelhoest

Kennelhoest komt veel voor in de hondenpopulatie en wordt erg makkelijk tussen honden overgedragen. Besmettelijke hondenhoest kan niet alleen in kennels en pensions worden opgelopen maar overal waar uw hond andere honden ontmoet zoals op het hondenuitlaatveld of op de hondenschool. De slijmvliezen van de neus, keel en luchtpijp worden aangetast waarbij er hoesten, oog- en neusvloei en soms ook algemene symptomen als koorts gezien wordt. De aandoening wordt veroorzaakt door een virus (Para-influenza) en een bacterie (Bordetella). Vooral bij jonge honden of honden met een verminderd immuunsysteem zal de ziekte symptomen geven. Zij kunnen er erg ziek van worden.

 

Leptospirose

Leptospirose waaronder de ziekte van Weil wordt veroorzaakt door een bacterie die overgedragen wordt via urine van geïnfecteerdehonden. Kleine knaagdieren zoals muizen en ratten zorgen voor verdere verspreiding op uitlaatplaatsen, grasvelden en stilstaand (zwem)water. De bacterie veroorzaakt schade aan met name de lever en de nieren, en honden kunnen er erg ziek van worden. Koorts, braken, uitdroging, bloedingen en sterfte kunnen optreden. De ziekte van Weil is ook overdraagbaar naar de mens toe (zoönose).

Gezien het groeiend aantal gevallen van besmetting met leptospirose bij mensen en honden in de afgelopen jaren, is het erg belangrijk om tegen leptospirose is vaccineren. Tot voor kort veroorzaakten vooral twee varianten (Canicola en Icterohaemorrhagiae) ziektegevallen in West-Europa. De huidige vaccins beschermen uitstekend tegen deze twee varianten. Echter, steeds vaker worden ook andere varianten in West-Europa aangetroffen (Australis en Grippotyphosa). Om bescherming te bieden tegen deze nieuwe varianten van leptospirose is er nu een nieuw vaccin beschikbaar. DAP Katwijk ent uw puppy met dit nieuwe vaccin.

 

Hondsdolheid of Rabiës

Hondsdolheid wordt veroorzaakt door een virus dat wordt overgedragen door contact met speeksel van een besmet dier. Honden moeten gevaccineerd worden tegen hondsdolheid als ze de grens over gaan, niet alleen om te voorkomen dat het dier in het buitenland met hondsdolheid besmet raken, maar ook om te voorkomen dat een dier met hondsdolheid in Nederland terecht komt. Een dier met hondsdolheid levert namelijk een groot gevaar voor de volksgezondheid op. De laatste keer dat een hond met hondsdolheid in Nederland is geconstateerd was op 15 februari 2012 toen een pup van 8,5 week oud vanuit Marokko en Spanje uiteindelijk in Amsterdam terecht kwam.

Vraag daarom tijdig advies aan uw dierenarts of kijk bij voor meer informatie bij  Op reis met uw hond of kijk op www.licg.nl voor de invoereisen per land, binnen en buiten Europa.

Dierenartsenpraktijk Katwijk
Voorstraat 96
2225 ET  Katwijk aan Zee
Tel. 071 - 40 12 930

Belt u gerust voor advies of een afspraak. Wij helpen u graag!

Hopstarter-Flag-Borderless-United-Kingdom   Facebook-icon

Openingstijden

voor afhalen voer en medicijnen

Maandag 09.00-20.00 uur
Dinsdag 09.00-18.00 uur
Woensdag 08.00-20.00 uur
Donderdag 09.00-18.00 uur
Vrijdag 09.00-20.30 uur

Consult op afspraak. Huisvisite mogelijk.

Spoedgevallen buiten openingstijden

Tel. 071 - 40 12 930

Buiten openingstijden zijn wij aangesloten bij de dienstenkring Bollenstreek-Zuid. Op ons antwoordapparaat hoort u welke spoedarts dienst doet.