Teken Vlooien

Teken

teken

In bossen, parken en in duingebied komen teken voor. Teken kunnen zich in de huid van uw huisdier vastbijten en kunnen zorgen voor irritatie, maar belangrijker is dat teken ook een aantal gevaarlijke ziektes kunnen overbrengen waaronder de ziekte van Lyme en Babesia.

De laatste jaren is er een toename van het aantal teken en door teken overgebrachte ziekten bij zowel mens als dier. Tegenwoordig kunnen ze het hele jaar door problemen veroorzaken. Het is zeer belangrijk om de teek zo snel mogelijk te verwijderen. Dit kan met een tekentang of een speciaal tekenhaakje. Dit kunt u thuis zelf doen, maar als dat problemen geeft kunt u ook een afspraak maken om een assistente op de praktijk de teek te laten verwijderen.

Wanneer een teek binnen 24 uur na aanhechten wordt verwijderd is de kans op het overbrengen van ziekteverwekkers minimaal.

 

Bestrijding teken

Ter bestrijding van teken zijn er een aantal producten beschikbaar. De assistenten van DAP Katwijk kunnen u informeren over de verschillende producten die er op de markt zijn, eventueel ook in combinatie met vlooienbescherming.

 

Ziektes die door teken kunnen worden overgebracht

Ziekte van Lyme: deze ziekte wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia Burgdorferi. Deze ziekte wordt bij mensen veel vaker gezien dan bij honden. Borreliose kan zorgen voor koorts, sloomheid, een rode plek rondom de bijtplek van de teek, gewrichtsklachten en ontsteking van lymfevaten.

Ehrlichia: de teken die deze ziekte overdragen, kwamen voorheen alleen voor in het buitenland, maar tegenwoordig worden deze teken ook in Nederland gevonden. Ehrlichia kan zorgen voor koorts, stollingsstoornissen en algehele malaise.

Babesia: ook de teken die deze ziekte overbrengen komen tegenwoordig niet alleen meer in Zuid-Europa voor helaas; in Nederland worden ook teken gevonden die Babesia bij zich dragen. Babesia kan zorgen voor koorts, bloedarmoede, rode/bruine urine en nierfalen.

 

Vlooienvlooi-groot

Vlooien zijn kleine bloedzuigende parasieten die voor veel overlast zorgen bij onze huisdieren. Bij onze huisdieren komen 2 soorten vlooien voor: de hondenvlo (Ctenocefalides Canis) en de kattenvlo (Ctenocefalides Felis). De kattenvlo is ook bij de hond de meest voorkomende vlo.

Vlooien komen ook bij puppy’s en kittens voor, dus het kan dat als u uw hondje of katje heeft opgehaald hij of zij vlooien heeft. Het is belangrijk op uw pup of kitten met een geschikt vlooienmiddel te behandelen. Vlooien leggen veel eitjes en deze kunnen wel een jaar in huis blijven liggen, voordat ze uitkomen. Het voorkomen van een vlooienplaag is beter dan het genezen ervan! Voor de meeste anti-vlooien pipetten geldt dat ze mogen worden gebruikt vanaf een leeftijd van 8 weken.

Vlooienmiddelen zijn zonder afspraak bij de balie op te halen. De assistenten van DAP Katwijk kunnen u informeren over de verschillende producten die er op de markt zijn.  Aan de balie hebben we speciale producten voor zeer jonge pups en kittens. Komt u gerust langs.

 

 

 

Dierenartsenpraktijk Katwijk
Voorstraat 96
2225 ET  Katwijk aan Zee
Tel. 071 - 40 12 930

Belt u gerust voor advies of een afspraak. Wij helpen u graag!

Hopstarter-Flag-Borderless-United-Kingdom   Facebook-icon

Openingstijden

voor afhalen voer en medicijnen

Maandag 09.00-20.00 uur
Dinsdag 09.00-18.00 uur
Woensdag 08.00-20.00 uur
Donderdag 09.00-18.00 uur
Vrijdag 09.00-20.30 uur

Consult op afspraak. Huisvisite mogelijk.

Spoedgevallen buiten openingstijden

Tel. 071 - 40 12 930

Buiten openingstijden zijn wij aangesloten bij de dienstenkring Bollenstreek-Zuid. Op ons antwoordapparaat hoort u welke spoedarts dienst doet.