Tamme rat

ratDe tamme rat stamt af van de wilde Rattus Norvegicus, maar is op geen enkele manier meer te vergelijken met dit wilde dier. Tamme ratten zijn volledig mensgericht en zouden niet eens meer kunnen overleven in het wild. Ze brengen ook geen ziektes over en zijn juist erg schoon op zichzelf. Een goed opgevoede, tamme rat is erg op mensen gesteld en zal alleen bijten als er iets goed mis is.

De tamme rat is een erg intelligent dier, dat niet alleen vindingrijk is, maar ook uitstekend kan leren en onthouden! Stemgeluiden, geuren en voedertijden kunnen zij makkelijk herkennen. Ook kun je hen goed trucjes aanleren zoals apporteren, stilzitten op je schouder en reageren op z’n naam. Een tamme rat wordt zo’n 2 jaar oud.

 

Aandachtspunten

 • Ratten zijn gezelschapsdieren. Het is dus altijd beter om twee of zelfs meer ratten tegelijk te houden.
 • Ze houden erg van spelen, klimmen en klauteren. Ze kunnen uren zoet zijn met een simpel stuk wc-papier, tissues of lege glazen potten die ze door de hele kooi heen slepen. Buizen, spiralen en hangmatjes worden vaak met veel plezier gebruikt. Gebruik geen hamsterspeelgoed, dit is te klein voor ratten. Beter is dan speelgoed voor fretten!
 • Plaats wat wilgentakken of takken van fruitbomen in de kooi om het klim- (en knaag)plezier te vergroten. Simpele materialen als kartonnen rolletjes of een katoenen touw zijn ook geschikt.
 • Een rattenkooi moet minstens 80 x 40 x 70 cm zijn; dit is voor 2 ratjes genoeg om te spelen en te ravotten. De kooi mag ook hoger zijn, dan hebben ze nog meer ruimte om te spelen.
 • Gebruik bijvoorbeeld een bloempot als nesthuisje. Een plastic huisje uit de winkel is minder geschikt, want dat kunnen ze als knaagdier binnen de korte tijd kapot maken.
 • De bodem van de kooi kan bedekt worden met beukensnippers, bewerkte kartonsnippers of rapsodie (dit is stofvrij en klein gemaakt stro). Gebruik géén zaagsel, houtsnippers of houtkorrels, stro of kattenbakkorrels. Ratten zijn namelijk erg gevoelig voor stof en ammoniakdampen (afkomstig van urine).
 • Schoon en vers water moet altijd beschikbaar zijn.
 • Geef ratten speciaal rattenvoer. Haalt je ratje alleen het lekkerste eruit, laat de rest dan gewoon staan, later eet hij het wel op. Knaagdierenvoer is ongeschikt omdat hier niet alle voedingsstoffen inzitten.
 • Geef je ratjes nooit koemelk, vanwege de lactose!!! Liever catmilk, sojamelk en lactose-vrije aanmaakmelk. Ratjes vinden dit heel erg lekker, maar geef hiervan niet teveel, want voor je het weet wordt je ratje te dik. Voor pap wordt meestal brinta gebruikt.
 • Iedere dag wat verse groente en fruit is gezond en vinden ze lekker, bijv.  appel, banaan, komkommer, broccoli, worteltjes (geen sla of dichte koolsoorten); ook een gekookt aardappeltje of een stukje ei. Noten of een stukje gedroogd brood zorgen voor veel knaagplezier en slijten ook gelijk de tanden af.
 • Ratjes zijn alleseters. Geef ze liever snoepjes uit de dierenwinkel dan snoepgoed dat mensen eten zoals chips, koekjes en drop, want vaak bevat dit teveel zout.
 • Ratten hebben geen extra vitaminen nodig als je goed voert en regelmatig wat groente of fruit geeft.

Dierenartsenpraktijk Katwijk
Voorstraat 96
2225 ET  Katwijk aan Zee
Tel. 071 - 40 12 930

Belt u gerust voor advies of een afspraak. Wij helpen u graag!

Hopstarter-Flag-Borderless-United-Kingdom   Facebook-icon

Openingstijden

voor afhalen voer en medicijnen

Maandag 09.00-20.00 uur
Dinsdag 09.00-18.00 uur
Woensdag 08.00-20.00 uur
Donderdag 09.00-18.00 uur
Vrijdag 09.00-20.30 uur

Consult op afspraak. Huisvisite mogelijk.

Spoedgevallen buiten openingstijden

Tel. 071 - 40 12 930

Buiten openingstijden zijn wij aangesloten bij de dienstenkring Bollenstreek-Zuid. Op ons antwoordapparaat hoort u welke spoedarts dienst doet.