Syrische (goud)hamster

De voorouders van de Syrische hamsters komen oorspronkelijk uit de woestijnachtige gebieden van Syrië. Vanwege hun kleur werden ze aanvankelijk goudhamsters genoemd.

Een hamster is een nachtdier. In de woestijn is het overdag erg heet en daarom blijven de hamsters tot de schemering in hun hol, diep onder de grond. Pas als het ‘s avonds koeler wordt komen ze tevoorschijn om voedsel te gaan zoeken. Hamsters zijn klein en kwetsbaar en zijn daarom makkelijke prooidieren. Ook dat is een reden dat ze pas op pad gaan als het donker is. Goudhamsters leven solitair en zijn ‘tere’ diertjes die niet echt van knuffelen houden. Ze worden gemiddeld 2 à 3 jaar oud.

 

Hamsteren?

In het wild is het voor de hamster vooral in de winter moeilijk om eten te vinden. Hij propt daarom zoveel mogelijk eten in zijn wangzakken als hij eten vindt, om het vervolgens in zijn hol  te verzamelen. De hamster als huisdier zal ook nog steeds zoveel mogelijk eten verzamelen, omdat dit instinctief gebeurt.

 

Aandachtspunten

 • Een hamsterkooi is minimaal 70 x 50 cm of 80 x 40 cm groot. Liever geen plastic kooi, want een hamster is een knaagdier en hij kan hem kapot knagen.
 • Hamsters maken van nature een slaapkamer. Je kunt een slaaphuisje aanschaffen zodat je hamster daarin kan slapen of hij kan zelf een slaaphol graven in een onderbak, wat misschien veel leuker is.
 • Een hamster is ’s nachts wakker en slaapt overdag. Als je hamster toch overdag wakker gemaakt wordt, kan hij wel eens bijten!
 • Een loopradje of simpele dingen om mee te spelen zoals een toiletpapierrolletje vinden hamsters erg leuk.
 • Over een loopbol waarmee hij door de kamer kan lopen, zijn de meningen verdeeld. Misschien lijkt het leuk, maar je hamster zit opgesloten in die bol en kan er niet uit. Daarnaast kan hij niet vluchten wanneer hij dingen tegenkomt waar hij bang voor is (bijvoorbeeld de hond of kat).
 • Een hamster is zindelijk. Een hoekje met bijv. kattenbakkorrels is een goed idee.
 • Tocht en vocht zijn funest voor de hamster, net als bij de cavia! Zet de hamsterkooi dus op een geschikte plek, het is immers zonde als je hamster het risico loopt om ziek te worden.
 • De bodembedekking voor hamsters bestaat liefst uit fijn materiaal bijv. zaagsel. Daarnaast is het belangrijk dat de hamster nog iets heeft om zijn nest mee op te bouwen, bijv. hooi of speciaal hamster-nestmateriaal.
 • Ook voor de hamster is het felle zonlicht niet goed, net als bij de cavia. Ze kunnen er niet goed tegen, dus zorg voor een stabiele temperatuur.
 • Als de temperatuur onder de 10 graden daalt, dan kan de Syrische hamster in winterslaap vallen. Let dus op wanneer de hamster in een kamer verblijft waar een lage temperatuur heerst (bijvoorbeeld door in de winter een raam open te zetten). U kunt dan een hamster in het hok vinden die niet wakker te krijgen is. Dit hoeft NIET te betekenen dat hij dood is! Hij kan in winterslaap zijn en zal dan weer bijkomen wanneer u hem in een warmere kamer huisvest.
 • Een hamster is een solitair diertje en leeft het liefst alleen. Alleen om te paren dulden ze andere hamsters om zich heen. Zelfs jonge hamstertjes worden na 3 tot 4 weken al door hun moeder het nest uit gejaagd.
 • Schoon en vers water moet altijd beschikbaar zijn.
 • Zorg voor volledig voer zoals biks. Uit gemengd voer kan je hamster alleen de lekkere dingen vissen en daardoor eenzijdig voedsel binnen krijgen waardoor hij ziek wordt; biks is dus beter. Als verwennerij vindt hij vaak groente, fruit, kaas of ei erg lekker.
 • Een hamster is een knaagdier en heeft behoefte om te knagen bijv. aan hooi of wilgentakken.

 

Dierenartsenpraktijk Katwijk
Voorstraat 96
2225 ET  Katwijk aan Zee
Tel. 071 - 40 12 930

Belt u gerust voor advies of een afspraak. Wij helpen u graag!

Hopstarter-Flag-Borderless-United-Kingdom   Facebook-icon

Openingstijden

voor afhalen voer en medicijnen

Maandag 09.00-20.00 uur
Dinsdag 09.00-18.00 uur
Woensdag 08.00-20.00 uur
Donderdag 09.00-18.00 uur
Vrijdag 09.00-20.30 uur

Consult op afspraak. Huisvisite mogelijk.

Spoedgevallen buiten openingstijden

Tel. 071 - 40 12 930

Buiten openingstijden zijn wij aangesloten bij de dienstenkring Bollenstreek-Zuid. Op ons antwoordapparaat hoort u welke spoedarts dienst doet.