Pup info algemeen
Hoera een puppy!
Van harte gefeliciteerd met uw puppy. De aanschaf van een nieuwe pup is vaak een spannende gebeurtenis, zo’n nieuwe aanwinst zal immers uw leven gaan veranderen!
Nu u een puppy in huis heeft, zijn er een aantal zaken belangrijk in zijn jonge leven.
- De eerste dagen thuis
- Zindelijkheid
- Ligplaats
- Andere huisdieren
- Wandelen
- Socialisatie
- Gezondheidsonderzoek door dierenarts
- Chippen
- Gebit
- Voeding
- Puppy Start
- Diergeneeskundige zorg
- Dierzorgverzekering
De eerste dagen thuis
Als uw pup bij u in huis komt, heeft hij waarschijnlijk al een hele reis achter de rug. Hij is weg van zijn vertrouwde omgeving, weg van zijn nestgenoten en is de geur van zijn nest kwijt. Zorg er voor dat uw puppy in een rustig huis komt. Zo krijgt hij de gelegenheid om te wennen aan zijn nieuwe thuis en aan zijn nieuwe roedel.
Het is altijd een moeilijk om te beslissen waar de pup het beste kan slapen. Al direct beneden in zijn eigen mand of bench of boven naast het bed. Bedenk wel dat uw pup nog nooit eerder alleen is geweest; het is voor hem een hele ervaring, om van zijn moeder, broertjes en zusjes te worden gescheiden.
Als de pup alleen wordt gelaten gaat hij zeker piepen en janken. Het is zijn enige middel om zijn moeder naar zich toe te lokken. Hij reageert op de eenzaamheid, of hij nu binnen of buiten is. Door die eenzaamheid kan hij angst krijgen en daardoor onzelfstandig worden. In één klap beneden laten slapen is dan vaak een te grote stap voor een jongen pup. Wij raden dan ook aan om de eerste nacht de pup een slaapplaats geven in de buurt van een gezinslid. Als uw puppy onrustig wordt, kan je wat tegen hem zeggen of beter nog, een hand uitsteken om hem een aaitje te geven.
Als de pup in het begin in de slaapkamer slaapt, hoeft dat niet te betekenen dat dit altijd nodig zal zijn. Na een paar dagen kan uw puppy slapen op de plek die voor hem bedoeld is, in zijn vertrouwde mand/bench. Het alleen zijn kan uw pup het beste leren als hij nog jong is.
Zindelijkheid
De bench is een erg handig hulpmiddel bij de zindelijkheidstraining van uw hond. Door het dier ‘s nachts in een bench te laten slapen wordt een soort van hol gecreëerd, waarin de hond zich veilig gaat voelen. Wel zult u de eerste nachten elke paar uur de pup uit moeten laten om hem te laten plassen en/of poepen. Zo leert de pup buitenshuis zijn behoefte te doen. Het helpt om de laatste maaltijd rond uw eigen avondeten te geven en de waterbak een half uur later te legen. Laat uw puppy na zijn avondeten nog 2 keer uit en u kunt beiden naar bed. In de meeste gevallen slapen pups dan ‘s nachts door tot een uur of 6. Zet de wekker en zorg dat u voor de eerste blaf beneden bent. Start dan meteen met het ochtendritueel. Gaat dat goed, dan kunt u een kwartier later opstaan. Na een tijdje kan u weer op uw ‘oude’ tijd de dag beginnen.
Straf uw puppy niet als hij binnen plast. Hij heeft nog niet geleerd waar hij zijn behoefte moet doen en is nog niet gewend zijn urine op te houden. Zet de pup op regelmatige tijdstippen buiten voor een plasje, zeker na het slapen en eten. Net als bij jonge kinderen, moeten puppy’s controle krijgen over hun sluitspier. Dat duurt bij de een soms langer dan bij de ander!
Ligplaats
Honden hebben behoefte aan een eigen plek in huis, waar ze niet worden gestoord en waar ze languit kunnen liggen. Een bench of kamerkennel wordt veel gebruikt en staat bij voorkeur op een rustige plek staan; voorlopig nog wel in de huiskamer of keuken, een plaats waar u veel bent.
Vanaf het begin leert u aan uw pup dat de bench zijn ‘veilige plekje’ is. Dit kunt u doen door er een dekentje of een t-shirt in te leggen met een bekende geur (bijvoorbeeld van zijn moeder, die u dan meekrijgt van de fokker) en de bench langs 2 of 3 kanten te bedekken, zodat het een soort veilig ‘nestje’ wordt. U kan de bench ‘leuk maken’ door hem zijn maaltijd in de bench te geven of af en toe een brokje er in te gooien.
Als uw pup zich veilig voelt in de bench, kunt u beginnen met trainen om de pup alleen te laten. De eerste paar keer zet u de pup in de bench, maar gaat u niet weg. Gaat dit goed, dan kunt u een paar minuten de kamer uit. Bouw de tijd steeds verder uit, totdat u rustig naar buiten kan om boodschappen te doen.
Gaat uw puppy blaffen, dan bent u te lang weg gebleven. Ga naar hem toe (doe de bench open), stel hem even gerust en bedenk dat u de volgende keer eerder moet terugkomen. Het opbouwen ging te snel. Geef uw puppy een lekker kauwbot voordat u weggaat. Zo heeft hij wat te doen en kan u rustig even alleen weggaan.
Honden kunnen leren samen te leven met andere dieren, zoals katten. Dit gaat het makkelijkst wanneer hond en kat van jongs af aan samen opgroeien. Neem de tijd om de dieren aan elkaar te laten wennen. Voorkom dat uw hond uw eigen huisdieren gaat najagen. Beloon het rustige gedrag van uw hond.
Heeft uw hond wat moeite om bijvoorbeeld uw kat met rust te laten, denk dan eens aan een happy hour voor de kat terwijl uw hond in de bench zit met een lekker kauwbot. Een win-win-situatie.
Wandelen
Wanneer u gaat wandelen met de pup, houdt dan het volgende schema in gedachten: gemiddeld 5 minuten wandelen (aan de lijn) per uitlaatbeurt voor iedere maand dat uw pup oud is. Dat betekent dat u met uw pup van 2 maanden per wandeling niet langer dan 10 minuten onderweg mag zijn. Of u 4 of 6 keer per dag wandelt, per wandeling blijft dit schema hetzelfde. Trap lopen, in en uit de auto springen, op en van de bank springen, eindeloos achter een balletje aanrennen of spelen in het losse zand op het strand zijn sterk af te raden. Wanneer u een gladde vloer heeft in huis is het verstandig om in een deel een stukje vloerbedekking te leggen, zodat u een speelhoek creëert voor uw puppy waar hij niet kan uitglijden. Erg verstandig bij de groei van zijn gewrichten.
Socialisatie
In het leven van uw hond zijn de eerste weken essentieel voor de verdere ontwikkeling. In deze periode leert de pup niet alleen ‘wie en wat’ hij is, maar ook hoe de wereld eruit ziet en hoe hij zich hoort te gedragen in deze wereld. Van belang daarbij is dat de pup in die socialisatiefase leert wie soortgenoten zijn (andere honden, ook andere rassen) en wie maatjes zijn (mensen, kinderen en eventueel dierensoorten). Neem de pup in de socialisatie fase ook mee naar het schoolplein, in de auto of wandel eens langs het fietspad waar ook een scheurende brommer voorbij komt, en maak het een leuke ervaring. Met een gezondheidscheck bij de dierenarts leert hij dat ook dit niet eng hoeft te zijn.
Hoewel uw hond in principe zijn gehele leven in staat is leerervaringen op te doen, is de socialisatiefase de meest invloedrijk (een soort blauwdruk voor zijn leven). Deze begint al bij de fokker (ca. 5 weken) en loopt door tot ca. 16 weken.
Belangrijk is dat u hem in zijn eigen tempo de indrukken laat verwerken. Op 1 dag de roltrap op, naar de markt gaan en een bezoek aan het treinstation inplannen is niet zo verstandig. Een puppy heeft ook tijd nodig om alle ervaringen een plaats te geven. Zorg dus voor rustdagen tussendoor. Elke dag een vaste routine geeft uw pup een houvast, zeker als hij nog wat onzeker is.
Besmettingsgevaar
Een moeilijk probleem is dat we graag willen dat de pup op 8 weken leeftijd andere honden tegen gaat komen om daarmee om te leren gaan, maar dat hij niet voldoende beschermd is tegen besmettelijke ziektes. Pas op 13 weken, na alle entingen, is de pup volledig beschermd, maar dan is de socialisatiefase al bijna ten einde. In de tussenliggende periode is het dan ook verstandig de pup in contact te laten komen met andere honden die gezond zijn. Nodig dus vrienden met honden uit bij u thuis om de pup er mee in contact te laten komen. Het park is absoluut verboden totdat de pup goed is ingeënt, hij kan namelijk ook besmettelijke ziektes oplopen via ontlasting.
Puppycursus
Een jonge pup leert razend snel. Een puppycursus op de hondenschool is dan ook een goed idee. Mocht de cursus al starten terwijl uw puppy nog niet volledig gevaccineerd is, kunt u altijd zelf alvast de eerste les volgen (zonder pup). Thuis kunt u alle oefeningen aan uw puppy leren. Ga ook eens langs vóórdat uw pup in huis is en kijk of de hondenschool u aanspreekt.
Gezondheidsonderzoek door dierenarts
Laat uw pup na aanschaf zo snel mogelijk door uw dierenarts controleren. Of uw hond nou rashond is of uit het buitenland komt, uw dierenarts controleert uw pup op gezondheid, aangeboren afwijkingen en algehele toestand. Uw dierenarts kan zo uw pup leren kennen; belangrijk omdat we uw hond willen volgen in zijn verdere leven.
Ook voor uw pup is het goed om eens langs te komen, zodat hij vervolgbezoekjes minder stressvol zal vinden. U krijgt allerlei tips voor u en uw hond waaronder medische zaken, opvoeding, voedingsadvies en een puppy-informatiepakketje.
Chippen
Een chip is een transponder ter grootte van een rijstkorrel. Deze wordt met een naald onder de huid gebracht. Op de chip staat een uniek nummer, dat kan met een zogenoemde ‘chipreader’ worden afgelezen. Het nummer op de chip wordt bij een databank geregistreerd en gekoppeld aan de gegevens van de eigenaar en dier.
Tegenwoordig is een chip verplicht wanneer een dier meegaat op vakantie. Ook voor sommige pensions is het verplicht dat een dier gechipt is. De belangrijkste reden voor eigenaren om hun dier te chippen is echter dat wanneer het dier wegloopt, het makkelijker is terug te krijgen. Rashonden worden vaak bij de fokker al gechipt.
Honden geboren na 1 april 2013 moeten verplicht gechipt zijn. Lees meer
Gebit
Het melkgebit van uw pup zal beginnen te wisselen op de leeftijd van 14-20 weken en begint met de middelste snijtandjes. U kunt uw pup in deze periode wat extra kluifmateriaal geven, om het wisselen te stimuleren. Sommige pups beginnen sowieso al meer te knagen op dit moment, bijvoorbeeld uw schoenen, of aan meubilair. Soms eten pups iets minder goed omdat het wisselen pijn kan doen. U kunt dan eventueel de brokjes wat in water weken om ze zachter te maken. Controleer altijd regelmatig of alle tandjes goed wisselen en dat er geen dubbele tandjes blijven staan. Dit kan problemen geven bij uw hond.
Tanden poetsen
Goed schoonhouden is essentieel voor een gezond gebit, ook op latere leeftijd. Kauwmateriaal of speciaal voer helpt hierbij. Check de website van DAP Katwijk voor acties in februari, de maand van het gebit.
Voeding
Uiteraard is de voeding van de hond één van de voornaamste componenten om uw hond gezond en levendig te houden. Voor uw pup vormt de juiste voeding en het gebruik hiervan de basis voor de verder groei en ontwikkeling. De kwaliteit en de hoeveelheid voeding zijn bepalend voor de ontwikkeling tot een volwassen hond met een goede gezondheid, een goede bouw, een stevig gebit en een mooie glanzende vacht.
In puppybrokjes zitten alle bouwstoffen die uw pup nodig heeft om goed te groeien.
Geef uw hond steeds een maaltijdvoeding, dit wil zeggen een steeds afgewogen hoeveelheid voeding. Laat de voeding 10 minuten staan en neem de bak dan weg. Zorg dat er altijd vers drinkwater staat. (Voor de zindelijkheidstraining kunt u voorlopig beter het water een half uur na de laatste maaltijd weghalen.)
Honden krijgen een aantal keren per dag te eten, afhankelijk van de levensfase waarin de hond zich bevindt. Puppy’s tot 12 weken krijgen 4x per dag eten. Honden in de leeftijd van 3 – 8 maanden krijgen 3x per dag een maaltijd en volwassen honden bij voorkeur 2x per dag, zeker bij grote rassen i.v.m. een maagtorsie. Op de verpakking vindt u de juiste hoeveelheid voeding, afhankelijk van lichaamsgewicht en leeftijd van de hond.
Ander voer
Qua voeding kunt u het beste hetzelfde voer geven dat de fokker of de vorige eigenaar ook gaf. Als u van voer wilt veranderen kunt u dit het beste langzaam opbouwen, door eerst een klein beetje nieuw voer door het oude voer te mengen en dit gedurende een week langzaam steeds iets meer te laten worden. De hoeveelheid voer die een pup nodig heeft verschilt nogal per hond. De hoeveelheid die op de verpakking staat is vaak niet meer dan een richtlijn. Als uw pup voer laat staan en een beetje mollig wordt, moet hij wat minder hebben en als de pup onverzadigbaar is en ook nog wat dunnetjes wordt, moet hij iets meer hebben. Zeker voor grote rassen is het belangrijk dat ze niet te zwaar worden, omdat ze anders eerder last kunnen krijgen van de gewrichten.
Gewrichten
De gewrichten van uw pup, en dan met name bij de puppy’s van grote hondenrassen, zijn nog niet uitgegroeid. De spieren zijn ook nog niet voldoende ontwikkeld om de gewrichten te ondersteunen. Dit betekent dat u uw pup niet mag overbelasten. Dat wil zeggen: niet (teveel) traplopen, te vaak balspelletjes doen, of door het losse zand lopen op het strand (even optillen naar het harde zand langs de waterlijn kan natuurlijk wel). Als u een pup heeft van een groot hondenras, laat dan de gewrichten regelmatig door uw dierenarts controleren. Belangrijk bij deze pups van grote rassen is om ze puppy-brokjes te geven, speciaal voor ‘puppy’s van grote hondenrassen’. Deze voeders zijn speciaal uitgebalanceerd om ervoor te zorgen dat de pup niet te snel zal groeien en zo zijn gewrichten zal overbelasten.
Puppy Start
DAP Katwijk organiseert regelmatig een Puppy Start voor eigenaren met hun nieuwe pup; een service voor vaste klanten. Geheel gratis!
In de Puppy Start heeft het team van Dierenartsenpraktijk Katwijk een aantal tips voor u en uw puppy, waaronder de noodzaak van vaccinaties, het risico op rabiës, ontworming, castratie / sterilisatie in het 1e jaar en goede vlooien- en tekenbescherming. Gedragsmatig wordt er aandacht besteed aan socialisatie, zindelijkheid en het bijtgedrag van uw pup. U krijgt een handige oefening om uw hond aan te leren en een presentje voor thuis. Lees meer
Diergeneeskundige zorg
- Levensweek 8: ontwormen
- Levensweek 9: tweede vaccinatie
- Levensweek 12: derde vaccinatie
- Levensweek 16 (maand 4): ontwormen
- Levensweek 24 (maand 6): ontwormen
Lees meer in de artikels over ‘Vaccinaties hond’ en ‘Ontworming hond’.
Dierzorgverzekering
Ondanks uw goede zorgen, kan het zijn dat uw hond plotseling ziek wordt. Zelf bent u verzekerd tegen ziektekosten. Ook voor uw hond is dit mogelijk. Door het afsluiten van een zorgverzekering, worden de kosten ten gevolge van een aandoening of ongeval bij uw hond door de verzekeringsmaatschappij vergoed. Net als bij mensen is de hoogte van de vergoeding afhankelijk van het door u gekozen zorgpakket. Er zijn diverse verzekeraars met diverse pakketten en aanvullende verzekeringen. Lees meer
Zelf hondenspeeltjes maken
Veel hondenbezitters zullen het volgende herkennen. Je hebt net een fortuin uit gegeven aan de mooiste en leukste hondenspeeltjes voor je pup. Maar tijdens het wandelen vindt hij een plastic zakje, waar hij meer plezier mee lijkt te hebben dan met al zijn andere speeltjes samen. Natuurlijk hoef je niet meteen je bestelling te cancelen. Geef nu eerlijk toe, zelf vind je dat speelgoed ook best mooi. Maar je kunt ook creatief zijn en zelf een paar speeltjes in elkaar knutselen. Zeker als je pup nog in de socialisatie fase zit kan dit voordelen bieden. Je kunt bijvoorbeeld speeltjes maken die lawaai produceren, maar niet zoveel dat je puppy er bang voor is.
Bedenk voordat je iets als speelgoed aanbiedt ook of dit in de toekomst problemen kan veroorzaken. Je pup zal bijvoorbeeld gegarandeerd blij zijn met een oude schoen of slof. Maar je kunt niet van hem verwachten dat hij vervolgens snapt dat hij de nieuwe met rust moet laten.
In het volgende stukje staan een paar ideeën om je op weg te helpen. Je hoeft niet zo handig te zijn, puppies zijn niet zo kritisch. Meestal doe je ze er zelfs plezier mee als het makkelijk te verscheuren is. Wees creatief, veel van de onderstaande ideeën zijn te combineren.
Oude sokken (wel eerst wassen hè)
Gat in je sok, of een andere reden om er afscheid van te willen nemen? Je kunt je hond er nog erg gelukkig mee maken. Voor kleine hondjes is het vaak al genoeg om er een knoop in te leggen. Maar als je iets groters wil maken kun je ze ook vullen. Bijvoorbeeld met andere afgedankte sokken om een bal te maken. Of met papier zodat het een ritselend geluid maakt. Als je hondje een sloper is, en je het niet erg vindt om dit aan te moedigen, kun je er ook een paar brokjes in doen. Dan moet hij de sok uit elkaar trekken om er bij te komen. Hopelijk is hij daarna zo moe dat de bank heel blijft.
Plastic flesjes
Dankzij je hond kunnen lege plastic flessen ook een tweede leven krijgen. Sommige honden vinden ze zo al mooi, door het krakende geluid dat ze maken als je er op kauwt. Je kunt er ook een sok overheen trekken, zodat ze minder glad aanvoelen. Door een leeg flesje te vullen met kiezelsteentjes maak je een leuke rammelaar voor je hond. Knip kleine gaatjes in een flesje, vul hem met brokjes en draai de dop er op voor een gratis snackbal. Hoe kleiner de gaatjes, hoe meer moeite je hond moet doen om zijn beloning er uit te rollen. Als je een hond hebt die graag met zijn ‘prooi’ schudt kun je ook meerdere van deze flesjes aan touwtjes binden. Knoop vervolgens de touwtjes aan elkaar en je hebt een tros flesjes, zodat je hond de beloning er uit kan schudden. Je kunt ook de dop van een fles af laten en een touw net boven het midden binden. Zoek het punt waarop de fles net niet uit zichzelf kantelt. Doe een paar brokjes in de fles en bindt deze ergens vast. De hond moet nu met zijn neus of poot tegen het flesje duwen om hem te laten kantelen en de brokjes te krijgen. Hoe hoger je het flesje hangt, hoe moeilijker. Pas wel op dat je een pup niet te veel laat springen, dit verhoogt het risico op hd en andere skeletaandoeningen.
Kartonnen dozen
Als je hond mazzel heeft heb je net een nieuwe bank gekocht, maar ook met een veel kleinere doos, bijvoorbeeld van cornflakes, kan je hond heel blij zijn. Als je hem in ieder geval daarna vergeeft dat hij een troep gemaakt heeft, want het uit elkaar scheuren geeft wat papier snippers. Als je het echt leuk wilt maken vul je een doos met oud papier en een paar brokjes en tape je hem dan dicht. Je kunt ook plakkend eten, zoals pindakaas, aan de binnenkant smeren. Let wel op wat voor papier je als vulling gebruikt, bijvoorbeeld kranten geven veel inkt af en zijn daarom niet zo gezond. Als je een gevorderde scheurder hebt kun je de doos ook met een touw ophangen. Hij kan hem dan niet met zijn poten vast klemmen en moet alleen met zijn bek werken. En denk ook eens aan de doos in een doos, die weer in een doos zit. Voor de wat kleinere honden werken dicht gevouwen toiletrolletjes ook heel goed.
Wegwerp bekertjes
Vind jij balletje balletje ook zo’n leuk spel? Speel het dan met je hond. Laat hem zien onder welk bekertje je het snoepje verstopt, hussel ze terwijl hij kijkt door elkaar en laat hem aanwijzen waar het snoepje is. Een makkelijke versie is het plaats verwisselen overslaan en je hond zo de juiste plaats aan laten wijzen. Om zijn speurneus aan te wakkeren kun je ook een klein gaatje in ieder bekertje prikken en het snoepje verstoppen zonder dat je hond kijkt. Laat hem vervolgens aan de bekertjes ruiken en aanwijzen welke het koekje heeft. Dit is natuurlijk makkelijker met beloningen die een sterke geur hebben.
Oude doeken
Als je langere lappen stof over hebt kun je ze in elkaar vlechten tot een trektouw. Bijvoorbeeld fleecedekens zijn heel geschikt omdat ze in mooie lange en toch zachte repen geknipt kunnen worden. Als je een echte sloper hebt zou je ook aan bijvoorbeeld een oude spijkerbroek kunnen denken. Honden vinden het vaak ook leuk om onder dekens te zoeken. Leg heel simpel een stuk stof neer en verstop daar snoepjes of een favoriet speeltje onder. Als je een beetje handig bent met de naaimachine kun je zelfs een paar lappen aan elkaar stikken. Doe de grootste onder en de kleinste boven en laat de hoekpuntjes vrij. Zo ontstaan er nog meer plaatsen om dingen te verstoppen.
Honden ijsjes
Honden ijsjes zijn vooral geschikt als het iets warmer is. En het is meestal handiger om ze buiten te geven, in verband met knoeien. Neem een bak, vul hem met iets vloeibaars en zet hem in de vriezer. Zodra hij uit de vriezer komt even afspoelen om te voorkomen dat zijn tong vast kleeft en klaar. Voor de bak kan bijvoorbeeld een oude schepijs bak voor een grote hond of een boter bakje voor een wat kleinere hond prima werken. De vloeistof kun je zo gek maken als je het zelf wilt. Bijvoorbeeld door kip of ander vlees te koken en met het kookvocht samen in te vriezen. Karnemelk en yoghurt zijn ook erg populair. Als je hond van fruit of groenten houdt kun je stukjes mee vriezen. Sommige honden zijn al heel blij met water waar een paar brokjes in vast gevroren zijn. Door het water heet te maken kun je soms je brokken zelfs oplossen in het water. Veel succes met het vinden van je favoriete recept! Om het geheel nog leuker te maken kun je een touw mee vriezen zodat je het ijsje uit het bakje kunt halen en op kunt hangen.
Net zoals met gekocht speelgoed geldt ook voor het zelf maken dat je goed naar je eigen hond moet kijken. Heb je een hond die waarschijnlijk het wc-rolletje met brokjes en al naar binnen werkt, geef het hem dan niet. Maar met een beetje creativiteit en gezond verstand kun je goedkoop samen veel plezier beleven.