Landelijke konijnensterfte door het dodelijke virus VHD

VHD (viral hemorrhagic disease) is een konijnenziekte die wordt veroorzaakt door het RHD virus. Het is een zeer besmettelijk virus dat zich verspreidt door direct contact tussen konijnen, maar ook door hun urine en uitwerpselen. Het kan worden overgebracht door handen, schoenen en kleding, maar ook door stekende insecten.

In Nederland kwam tot voor kort alleen het RHD type 1 voor. Sinds eind vorig jaar zijn er echter meerdere uitbraken geweest met het RHD type 2 virus. Het konijn sterft vaak acuut en meestal wordt er niets aan gemerkt. Toch is het verloop bij RHD2 wat langer (4 tot 5 dagen), dan bij RHD1 (1 tot 2 dagen).

Het is al sinds langere tijd al mogelijk om uw konijn te vaccineren tegen RHD1 (in combinatie met Myxomatose). Tegen RHD2 zijn in Nederland helaas geen geregistreerde vaccins werkzaam, zoals bij RHD1. Om tegen RHD2 te vaccineren moeten vaccins uit landen zoals Spanje en Frankrijk komen. Helaas bestaat er geen 1-dosis-vaccin. Er bestaan alleen flesjes voor het vaccineren van meerdere konijnen tegelijk (10 of 50), waarbij het vaccin bovendien maar maximaal acht uur houdbaar is. Dit betekent dat konijnen voor een RHD2 vaccinatie geclusterd moeten worden, zoals dit in het verleden gebruikelijk was.

Mocht u interesse hebben in een RHD2 vaccinatie voor uw konijn (naast de standaard vaccinatie van RHD1 met myxomatose), dan kunt u contact opnemen met de praktijk voor data van konijnen vaccinatie dagen.

Voor meer informatie klik HIER

Dierenartsenpraktijk Katwijk
Voorstraat 96
2225 ET  Katwijk aan Zee
Tel. 071 - 40 12 930

Belt u gerust voor advies of een afspraak. Wij helpen u graag!

Hopstarter-Flag-Borderless-United-Kingdom   Facebook-icon

Openingstijden

voor afhalen voer en medicijnen

Maandag 09.00-20.00 uur
Dinsdag 09.00-18.00 uur
Woensdag 08.00-20.00 uur
Donderdag 09.00-18.00 uur
Vrijdag 09.00-20.30 uur

Consult op afspraak. Huisvisite mogelijk.

Spoedgevallen buiten openingstijden

Tel. 071 - 40 12 930

Buiten openingstijden zijn wij aangesloten bij de dienstenkring Bollenstreek-Zuid. Op ons antwoordapparaat hoort u welke spoedarts dienst doet.