-Vaccinaties konijn

konijnKonijnen zijn zeer gevoelig voor de virusziektes Myxomatose en Viraal Haemorrhagisch Disease (VHD). Wanneer uw konijn met een van deze virussen wordt geïnfecteerd wordt het meestal ernstig ziek of kan zelfs dood gaan.

Gelukkig is het mogelijk om uw konijn tegen deze ziektes te beschermen door middel van een vaccinatie. Wij raden daarom aan om uw konijn te laten inenten.

 

Myxomatose

Myxomatose wordt veroorzaakt door een virus dat wordt overgedragen door parasieten als muggen en de konijnenvlo. Wanneer een konijn met dit virus geïnfecteerd raakt kunnen de slijmvliezen gaan opzwellen: dikke ogen, verdikte anus, verdikte oren. Daarnaast kunnen er knobbels in de huid ontstaan (myxomen), vooral op de oren, rond de mond en op de rug. Vaak komt er ook pussige uitvloeiing uit de ogen en wordt het konijn benauwd door de gezwollen slijmvliezen in de neus. Er kan zelfs een
longontsteking ontstaan. Zonder behandeling zal ongeveer 90 procent van de konijnen deze ziekte niet overleven. Wanneer een konijn wel behandeld konijn myxomatosewordt is de overlevingskans iets groter, maar het is een intensieve, tijdrovende behandeling.

We kunnen proberen deze ziekte te voorkomen door het konijn in te enten tegen myxomatose.

 

 

VHS

VHS (Viraal Haemorrhagisch Syndroom, ook wel RHD genoemd) is een ernstige, vaak dodelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een calicivirus. Het virus kan worden overgedragen door direct contact met een besmet dier, maar ook door parasieten of door besmet materiaal (kooien / drinkflesjes / kleding). VHS zorgt ervoor dat uw konijn benauwd wordt, niet meer wil eten, koorts krijgt enz. Uiteindelijk overlijden de dieren aan bloedingen door het hele lichaam, maar met name in het maagdarmkanaal.

Vanaf 5 weken kan uw konijn al worden ingeënt tegen VHS.

 

Vaccin

http://www.dreamstime.com/-image434012Sinds mei 2012 werkt Dierenartsenpraktijk Katwijk met een nieuw vaccin voor konijnen. Dit vaccin geeft 1 jaar lang bescherming tegen zowel Myxomatose als tegen VHD. Hierdoor hoeft uw konijn nog maar eenmaal per jaar gevaccineerd te worden.  Het mag worden toegediend bij konijnen vanaf een leeftijd van 5 weken.

 

Maak een afspraak of bel voor meer informatie met DAP Katwijk op

tel. 071- 40 12 930. We helpen u en uw huisdier(en) graag.

 

Dierenartsenpraktijk Katwijk
Voorstraat 96
2225 ET  Katwijk aan Zee
Tel. 071 - 40 12 930

Belt u gerust voor advies of een afspraak. Wij helpen u graag!

Hopstarter-Flag-Borderless-United-Kingdom   Facebook-icon

Openingstijden

voor afhalen voer en medicijnen

Maandag 09.00-20.00 uur
Dinsdag 09.00-18.00 uur
Woensdag 08.00-20.00 uur
Donderdag 09.00-18.00 uur
Vrijdag 09.00-20.30 uur

Consult op afspraak. Huisvisite mogelijk.

Spoedgevallen buiten openingstijden

Tel. 071 - 40 12 930

Buiten openingstijden zijn wij aangesloten bij de dienstenkring Bollenstreek-Zuid. Op ons antwoordapparaat hoort u welke spoedarts dienst doet.