Kitten info algemeen

Hoera een katje!

Van harte gefeliciteerd met uw kitten. De aanschaf van een nieuwe poes of kater is vaak een spannende gebeurtenis, zo’n nieuwe aanwinst zal immers uw leven gaan veranderen!

Nu u een kitten in huis heeft, zijn er een aantal zaken belangrijk in zijn jonge leven.

  • De eerste dagen thuis
  • Zindelijkheid
  • Ligplaats
  • Andere huisdieren
  • Wandelen
  • Socialisatie
  • Gezondheidsonderzoek door dierenarts
  • Chippen
  • Gebit
  • Voeding
  • Diergeneeskundige zorg
  • Ziektekostenverzekering

 

De eerste dagen thuis

Als uw kitten bij u in huis komt, heeft hij waarschijnlijk al een hele reis achter de rug. Hij is weg van zijn vertrouwde omgeving, weg van zijn nestgenoten en is de geur van zijn nest kwijt. Zorg er voor dat uw kitten in een rustig huis komt. Zo krijgt hij de gelegenheid om te wennen aan zijn nieuwe thuis en aan zijn nieuwe huisgenoten.

Aandacht

Geef de kitten voldoende aandacht om een goede band met u op te kunnen bouwen. Laat de kat bijvoorbeeld lekker op schoot slapen en doe daarnaast leuke spelletjes met de kitten. Dat hebben ze absoluut nodig! Vergeet echter niet om jaloezie bij uw andere huisdieren te voorkomen en besteed dus aan alle huisdieren in huis evenveel tijd en aandacht. Dit komt namelijk een goede vriendschap tussen de kitten en andere huisdieren ten goede.

Eten

Maakt u zich bovendien geen zorgen als uw kitten de eerste dag niet wil eten. Sommige kittens kunnen door alle veranderingen zo van streek raken dat ze echt geen honger hebben. Indien de kitten echter langer dan een dag niet wil eten en/of een zieke indruk maakt dient u uiteraard de dierenarts te raadplegen.

Mandje

De mand kan het best in een rustig, schemerig, warm en tochtvrij hoekje gezet worden. Dit is vooral belangrijk als het winter is en je woning niet al te warm is. Als de kat op stoelen of andere meubels mag slapen, is een wasbare overtrek een goed idee. Katten zijn gewoontedieren en zullen al gauw aan bepaalde plekjes de voorkeur geven.

Kattenbak

Waar de kat ook slaapt, hij moet altijd gemakkelijk bij de kattenbak kunnen komen. In het ideale geval staat de kattenbak zo opgesteld dat de kat zich wat kan afzonderen. De bak moet, als de juiste plek is geaccepteerd, altijd op deze plaats blijven staan. Dat geldt ook voor de etensbakjes en het water. Kies een plaats waar de kat ongestoord kan eten. Heb je meer dan één kat, geef ze dan allemaal een eigen etensbak.

 

Zindelijkheid

Kittens worden al heel snel zindelijk. Ze leren al gauw van hun moeder om op de kattenbak te gaan. Een echte zindelijkheidstraining hebben kittens niet nodig. Indien vermoed wordt dat de kitten wel dringend op de bak moet maar er niet in de buurt is kan het geen kwaad om de kitten op de bak te zetten.

 

Veiligheid in huis

Kittens zijn nog heel kwetsbaar en een ongelukje zit een klein hoekje. Let er dus goed op dat de omgeving veilig is. Let bijvoorbeeld op elektriciteitsdraden, open ramen, klep- en kiepramen, enzovoorts.

 

kat konijnAndere huisdieren

Breng andere katten en andere huisdieren die al in huis lopen niet direct in contact met de kitten. Zorg dat ze elkaar geleidelijk kunnen leren kennen en vermijd situaties waarin de kitten gewond kan raken. Een goede methode is bijvoorbeeld een moment te kiezen waarop de kitten in een gesloten reismandje slaapt en een andere kat of huisdier in alle rust het mandje kan benaderen. Meestal snuffelt en blaast een oudere kat. Herhaal dit vervolgens een aantal maal totdat het blazen gestopt is en de kat op een positieve manier nieuwsgierig is geworden naar de kitten. Het eerste directe contact tussen kitten en andere huisdieren dient altijd onder toezicht te gebeuren!

 

Binnen blijven of naar buiten

Katten die de mogelijkheid hebben om naar buiten te gaan genieten hiervan. Ze worden echter ook geconfronteerd met een aantal andere risico’s: verkeer, honden, andere katten, het opdoen van vlooien of andere nare ziekten.

 

kat tuigjeTiming

Vanaf 6 maanden kunt u uw kat naar buiten laten. U kunt het beste de kat langzaam laten wennen aan het buitenleven. Laat uw kitten voor die tijd al regelmatig de tuin verkennen, het liefst aan een tuigje.

U kunt uw kat ook trainen met behulp van een geluid zoals een bel, clicker of rinkelende sleutels voordat u haar/hem eten of een traktatie geeft. Wanneer u dit geluid maakt, weet uw kat dat u in de buurt bent met lekker eten. Simpelweg schudden met de zak voer zorgt er vaak al voor dat uw kat op u af komt rennen!

Heeft u uw kat ‘s nachts liever binnen? Geef uw kat dan eten op een vaste tijdstip. Uw kat zal er echt voor zorgen op dit tijdstip thuis te zijn. U kunt dan de deur of het kattenluik sluiten. Zet ook een bakje met kattengras klaar. Hier kunnen ze lekker op kauwen.

 

Naar buiten

Katten mogen liever niet in aanraking komen met andere katten totdat ze zijn ingeënt. Dit om de overdracht van ziektes te voorkomen. Het is ook beter om uw kat voor het buitenavontuur eerst te laten steriliseren of castreren. Katers die niet zijn gecastreerd gaan op zoek naar een krolse poes. Ze kunnen in gevecht raken met andere katers. Dit resulteert vaak in beten en kan er zelfs toe leiden dat uw kat een virale ziekte oploopt. Tegen de tijd dat een kat de serie inentingen heeft gehad en is gecastreerd of gesteriliseerd zal de kat in ieder geval 6 maanden oud zijn en daardoor veel beter in staat zijn om zichzelf buiten te redden.

 

Belletje

Een halsbandje met een belletje zal ervoor zorgen dat uw kat minder succesvol is in het vangen van kleine vogels. Voordeel van een halsbandje is dat andere mensen kunnen zien dat de kat een baas heeft. Nadeel is dat katten rare dingen doen en soms komen ze met hun poot vast te zitten in het bandje, of blijven aan een tak hangen. Let er op dat als u een halsbandje aanschaft dit er eentje is met een veiligheidssluiting, als de kat dan vast komt te zitten kan hij zichzelf wel bevrijden uit het bandje. Deze zijn te krijgen bij de betere dieren speciaalzaken.

 

Binnenkat

Een krabplank of klimpaal vindt een kat heel prettig als hij niet naar buiten kan of mag. Maar zelfs katten die wel naar buiten mogen vinden het prettig om hun nagels te scherpen. En als er dan geen krabplank of klimpaal is, zullen ze dit aan de vloerbedekking of het meubilair doen. Bij een binnenkat is het erg belangrijk zo’n “kattenmeubel” vlakbij de slaapplaats neer te zetten, zodat hij dan lekker kan krabbelen tijdens het wakker worden.

 

Vaccinaties en ontworming

Het risico op besmettelijke aandoeningen is een stuk groter dan bij binnenkatten, jaarlijkse vaccinaties, regelmatige ontworming en vlooienbestrijding is dus des te belangrijker. Lees meer bij ‘Vaccinaties kat’ en ‘Teken Vlooien’.

 

Socialisatie

In het leven van uw kitten zijn de eerste weken essentieel voor de verdere ontwikkeling. In deze periode leert de kat niet alleen ‘wie en wat’ hij is, maar ook hoe de wereld eruit ziet, leert sociale contacten aan te gaan en leert hoe hij zich hoort te gedragen in deze wereld. Hoewel uw kat in principe zijn gehele leven in staat is leerervaringen op te doen, is de socialisatiefase de meest invloedrijk (een soort blauwdruk voor zijn leven). Deze begint al bij de fokker (ca. 5 weken) en loopt door tot ca. 16 weken.

Om een goede band te ontwikkelen is het daarom belangrijk om veel tijd door te brengen met de kitten. Dit kan door de kitten geregeld op schoot te nemen, te kammen, lekker te vertroetelen en leuke spelletjes te doen.

 

medisch_katGezondheidsonderzoek door dierenarts

Laat uw kitten na aanschaf zo snel mogelijk door uw dierenarts controleren. Of uw kitten nou ras-kat is of uit een asiel, uw dierenarts controleert uw kat op gezondheid, aangeboren afwijkingen en algehele toestand. Uw dierenarts kan zo uw kat leren kennen; belangrijk omdat we uw kitten willen volgen in zijn verdere leven.

Ook voor uw kat is het goed om eens langs te komen, zodat hij vervolgbezoekjes minder stressvol zal vinden. U krijgt allerlei tips voor u en uw kitten waaronder medische zaken, opvoeding, voedingsadvies en een kitten-informatiepakketje.

 

Chippen of Adreskokertje

Een chip is een transponder ter grootte van een rijstkorrel. Deze wordt met een naald onder de huid gebracht. Op de chip staat een uniek nummer, dat kan met een zogenoemde ‘chipreader’ worden afgelezen. Het nummer op de chip wordt bij een databank geregistreerd en gekoppeld aan de gegevens van de eigenaar en dier.

Tegenwoordig is een chip verplicht wanneer een dier meegaat op vakantie. Ook voor sommige pensions is het verplicht dat een dier gechipt is. De belangrijkste reden voor eigenaren om hun dier te chippen is echter dat wanneer het dier wegloopt, het makkelijker is terug te krijgen. Ras-katten worden vaak bij de fokker al gechipt.

 

Adreskokertje

Vaak krijgt de kat een adreskokertje aan zijn halsband. Risico is dat de kat blijft hangen aan zijn halsbandje, het adreskokertje kan eenvoudig verwisseld worden of stuk gaan en verloren raken. Een chip wordt één keer ingebracht en is af te lezen door elke dierenarts of dierenambulance. Wilt u dat uw kat toch identificeerbaar is dan kunt u beter uw kitten laten chippen. Lees meer

 

Gebit

Jonge kittens wennen heel gemakkelijk aan nieuwe prikkels en situaties. Deze fase leent zich daarom uitstekend om een kat te leren wennen aan een dagelijkse tandenpoetsbeurt zodat de ontwikkeling van gebitsproblemen voorkomen kunnen worden. Tandenpoetsen is namelijk de goedkoopste en effectiefste methode om voor een gezond gebit bij uw kat te zorgen. U heeft er dus veel profijt van wanneer uw kat gewend is aan een dagelijkse tandenpoetsbeurt. Onze assistenten kunnen u hierover advies geven.

 

kat etenVoeding

Als kittens van hun moeder gescheiden worden horen ze al vast voedsel gewend te zijn. Vraag aan de vorige eigenaar altijd na wat ze al gewend zijn zodat u daar vervolgens rekening mee kunt houden. Als de kitten bijvoorbeeld nog geen brokjes heeft gehad kunt u het beste blikvoeding geven. Het is overigens ook beter om altijd eerst dezelfde voeding te geven wat de kitten gewend is en geleidelijk over te schakelen op de voeding die u wenst te geven. Dit kan namelijk vervelende spijsverteringsproblemen voorkomen.

Het beste wordt kittenvoeding gegeven. Dit bevat meer eiwitten en meer energie dan voeding voor volwassen katten, precies wat een kitten nodig heeft om lekker te kunnen groeien en veel te spelen. Bovendien zijn de grootte van de brokjes bij kittenvoedingen aangepast aan het gebit van de kitten, wat het kauwen natuurlijk vergemakkelijkt.

De kittenbrokjes mogen gerust de hele dag beschikbaar staan. Hoeveel een kitten dagelijks eet verschilt per kat. De richtlijnen op verpakkingen hoeven dus niet te kloppen. Zolang een kitten goed groeit neemt de kitten voldoende energie en voedingsstoffen op. Het kan dus nuttig zijn om de groei maandelijks op te volgen. Daarbij is het handig om in een groeikaart de groei bij te houden zodat gemakkelijk te zien is of de groei voldoende is

 

Diergeneeskundige zorg

  • Levensweek 8: Ontwormen
  • Levensweek 9: Eerste vaccinatie
  • Levensweek 12: Tweede vaccinatie + Ontwormen
  • Levensweek 16 (maand 4): Ontwormen
  • Levensweek 24 (maand 6): Ontwormen

 

Ziektekostenverzekering

Ondanks uw goede zorgen, kan het zijn dat uw hond plotseling ziek wordt. Zelf bent u verzekerd tegen ziektekosten. Ook voor uw hond is dit mogelijk. Door het afsluiten van een zorgverzekering, worden de kosten ten gevolge van een aandoening of ongeval bij uw hond door de verzekeringsmaatschappij vergoed. Net als bij mensen is de hoogte van de vergoeding afhankelijk van het door u gekozen zorgpakket. Er zijn diverse verzekeraars met diverse pakketten en aanvullende verzekeringen.

Lees meer 

 

Zelf kattenspeeltjes maken

kattenspeeltje1Veel kattenbezitters zullen het volgende herkennen. Je hebt net een fortuin uit gegeven aan de mooiste en leukste kattenspeeltjes voor je kitten. Maar in huis lijkt hij meer plezier te hebben met de krant (vooral als je hem op de bank zit te lezen), dan met al zijn andere speeltjes samen. Natuurlijk hoef je niet meteen je bestelling te cancelen. Geef nu eerlijk toe, zelf vind je dat speelgoed ook best mooi. Maar je kunt ook creatief zijn en zelf een paar speeltjes in elkaar knutselen.

In het volgende stukje staan een paar ideeën om je op weg te helpen. Je hoeft niet zo handig te zijn, kittens zijn niet zo kritisch. Meestal doe je ze er zelfs plezier mee als het een beetje op en neer beweegt. Wees creatief, veel van de onderstaande ideeën zijn te combineren.


kattenspeeltje3Wc-papierrolletjes 

Knip een rolletje wc-papier in kleinere cilinders. De ene versie is nu al gereed. Een tweede optie is om een of enkele belletjes in de rolletjes te leggen en de zijkanten af te dekken met duck tape. Het geluid van de belletjes maakt het speeltje extra interessant. Dit speeltje is leuk voor katten omdat het rolt (en geluid maakt) als de kot er tegen slaat. Eindeloos speelplezier voor de kat dus en het kost u vrijwel niets!

kattenspeeltje4Balletje aluminiumfolie

Neem een stukje aluminiumfolie en rol het stevig op tot een klein balletje. Duw het goed aan. Katten zijn er zot op omdat het blinkt en een speciaal geluidje maakt. Ze kunnen er ook gemakkelijk mee spelen omdat het heel licht is en gemakkelijk over de grond rolt. (Tip: laat je huisdier er alleen maar mee spelen wanneer je thuis bent, zo kan je een oogje in het zeil houden, want je kat zou de bal kunnen verscheuren en zo een stukje folie inslikken.)

‘Vishengel’

Benodigdheden: een takje, zweepje of stokje, touw, enkele veertjes of koordjes, naald en draad

Bevestig een touwtje aan het gekozen ‘hengsel’. Hang aan de andere kant van het touwtje de veertjes of draadjes. U kunt deze aan het touwtje bevestigen met naald en draad. Et voila, u heeft een nieuw speeltje voor uw kat. Katten zijn dol op dingen die bewegen. U zult zien dat uw kat het heerlijk vindt om achter de veertjes aan te gaan of er naar te slaan.

kattenspeeltje5aPapieren zak

Geef je kat een papieren zak en ze kan zich uren bezig houden met er in kruipen, er op springen, er uit springen of eventueel zelfs in te slapen. Je kan ook een aantal papieren zakken verzamelen en er een tunnel van maken om in te spelen. Je snijdt eerst de bodems uit de zakken. Dan neem een rolletje plakband en kleef alle zakken langs de openingen aan elkaar vast. Hoe meer zakken je gebruikt, hoe langer de tunnel wordt. Je kat kan zich uren amuseren met het spelen in de tunnel door van de ene kant naar de andere kant te lopen of te kruipen.

Bellenblaas

Zoals al eerder gezegd vinden katten het heerlijk om te jagen. Het kapot maken van de bellen die u net heeft geblazen is dan ook een heerlijk tijdverdrijf. U heeft er ook niets voor nodig, behalve wat bellenblaas natuurlijk!

kattenspeeltje6aKartonnen doos

Dit is veruit het eenvoudigste speeltje waar je jouw kat een GROOT plezier mee kan doen. Je hebt veel verschillende dozen. Grote, kleine, brede, smalle, open of dichte dozen. Wanner je een grote kartonnen doos hebt die helemaal dicht kan, kan je er verschillende gaten in maken zodat ze in en uit de doos kunnen kruipen. (Zie foto’s en filmpje 1) Of je kan ook gewoon een kartonnen doos op z?n zij leggen en kijken wat je kat er mee doet. Om het nog leuker te maken kan je ook altijd iets in de doos leggen om mee te spelen, bijvoorbeeld een balletje of een lintje. Wat je ook kan doen is een kleinere doos nemen en deze met de opening naar beneden op de grond zetten. Als je dan nog twee gaten langs de korte zijden van de doos maakt, je hebt ook dozen waar dit al bij is, kan je kat er ook fijn mee spelen.

Krabpaal

kattenspeeltje7Benodigdheden: een dunne boomstronk of een ander stuk hout(zowel diameter en hoogte kunt u vrij bepalen), hamer en spijkers, of zeer goede lijm, tapijt, eventueel vijl, zaag en schuurpapier

Verzeker uzelf er allereerst van dat het stuk hout dat u gebruikt niet bespoten is met giftige stoffen. Vervolgens kunt u het stuk hout op de gewenste maat zagen en scherper randjes en oneffenheden vijlen. Zorg ervoor dat het hout stabiel is en stevig op de grond staat. Is dit niet het geval, dan is het verstandig om nog een extra plankje aan de onderkant te bevestigen om het grondoppervlak te verbreden.

Als de krabpaal de gewenste vorm heeft kunt u het tapijt bevestigen. U beslist zelf of u het tapijt geheel rondom wilt bevestigen, of slechts enkele strips wilt aanbrengen. Bevestig de stukken tapijt met spijkers of met lijm. Indien u met spijkers werkt moet u er echt zorg voor dragen dat de spijkers niet uitsteken en geen haken vormen. Zodra het tapijt stevig bevestigd is, is de krabpaal klaar.

 

Dierenartsenpraktijk Katwijk
Voorstraat 96
2225 ET  Katwijk aan Zee
Tel. 071 - 40 12 930

Belt u gerust voor advies of een afspraak. Wij helpen u graag!

Hopstarter-Flag-Borderless-United-Kingdom   Facebook-icon

Openingstijden

voor afhalen voer en medicijnen

Maandag 09.00-20.00 uur
Dinsdag 09.00-18.00 uur
Woensdag 08.00-20.00 uur
Donderdag 09.00-18.00 uur
Vrijdag 09.00-20.30 uur

Consult op afspraak. Huisvisite mogelijk.

Spoedgevallen buiten openingstijden

Tel. 071 - 40 12 930

Buiten openingstijden zijn wij aangesloten bij de dienstenkring Bollenstreek-Zuid. Op ons antwoordapparaat hoort u welke spoedarts dienst doet.