Gebitsverzorging

Net als bij mensen is een goede mondverzorging bij huisdieren van groot belang om het gebit en het tandvlees een leven lang gezond te houden. Uit onderzoek blijkt dat 80% van de honden en 70% van de katten rond de leeftijd van twee jaar een tandaandoening heeft.

De mondproblemen beginnen vaak met een ophoping van tandplaque, een kleverige laag die continu op de tanden wordt gevormd. Als behandeling uitblijft, kan de tandplaque hard worden en zo tandsteen vormen, wat het gebit een onplezierige aanblik geeft en bovendien onaangenaam kan ruiken. Tandplaque en tandsteen kunnen de oorzaak zijn van tandvleesontsteking, wat erg pijnlijk kan zijn. In het geval van tandvleesontsteking kunnen bacteriën via het tandvlees in de bloedbaan terechtkomen. Vervolgens kunnen zij ergens anders in het lichaam ontstekingen veroorzaken, zoals in het hart, de lever en de nieren. Een gezonde mondholte is dus van invloed op de algehele gezondheid van uw huisdier!

Symptomen van tandaandoeningen.

 • Slechte adem
 • De aanwezigheid van geelbruin tandsteen
 • Rood of bloedend tandvlees
 • Pijn bij het eten of krabben bij de bek
 • Verandering in de kauw- of eetgewoonten
 • Ingetogen gedrag
 • Kwijlen
 • Verlies van tanden

Onderzoek en beoordeling door een deskundige is de beste manier om te bepalen of uw huisdier een tandaandoening heeft. De dierenarts zal het gebit en tandvlees van uw huisdier controleren op beschadigingen en vervolgens besluiten welke behandeling nodig is.

In ernstige gevallen zal de dierenarts adviseren om losse of beschadigde tanden of kiezen te trekken. Als er geen specifieke problemen zijn, kan de dierenarts adviseren om het gebit grondig te laten reinigen en polijsten.

Wat kunt u zelf doen.

Regelmatig thuis poetsen kan al een hoop ellende besparen. Speciaal voer en speciale snoepjes kunnen hierbij ook helpen. Dit voer en deze snoepjes zijn een stuk harder en dus moeilijker door te bijten, hierdoor worden de tanden gereinigd. Er bestaan ook speciale kluiven die helpen om het gebit schoon te houden. Dit alles geeft geen garantie dat het gebit schoon en gezond blijft, daarom is het verstandig om regelmatig een dierenarts naar het gebit van uw huisdier te laten kijken. Bij de dierenarts kunt u een demonstratie krijgen over hoe u de tanden van uw dier kunt poetsen.

 

TANDENPOETSPROTOCOL

Het aanleren
Hoe eerder u begint met het aanleren van het poetsen, des te makkelijker zal het uiteindelijk gaan. Begin met oefenen op een leeftijd van 2-3 maanden. Na het wisselen (4-6 maanden) is het dier dan al gewend aan de tandpasta, de borstel en het poetsen.

Om het wennen aan het poetsen vlot te laten verlopen is het verstandig aanvankelijk vaker te poetsen (b.v. elke dag) waarna het verstandig is uitgebreid te belonen (niet in de vorm van snoep!). Is uw dier eenmaal aan het poetsen gewend, dan kan worden volstaan met enkele poets beurten per week.

TIP: koppel het poetsen b.v. aan de dagelijkse borstelbeurt.

TIP: begin eerst met een bakje met bouillon i.p.v. water dit werkt als een beloning. Stap echter op tijd over op een goede tandpasta.

Het poetsen
Om het poetsen zo goed mogelijk te laten verlopen is het belangrijk een gemakkelijke houding te kiezen: staand of zittend. De tandplaque zit vooral aan de buitenzijde van de kiezen, en dan vooral op de grootste knipkies. Die kunt u pas zien en poetsen wanneer u de lip van de hond helemaal naar achteren en iets omhoog trekt. Met de andere hand kunt u vervolgens de kiezen poetsen.

Wat hebt u erbij nodig

Maak gebruik van een zachte tandenborstel of vingertandenborstel. U kunt speciale dierentandenborstel kopen, deze zijn door hun kromming en lengte handig om alle gebitselementen te bereiken.

Eventueel kunt u eerst gebruik maken van een gaasje dat u om uw vinger wikkelt. U leert uw dier dan eerst aan dat u in de mond mag komen en dat dit niet pijnlijk of vervelend is.

U dient tandpasta te gebruiken die speciaal voor dieren is gemaakt. Deze hebben een kip- of leversmaak. Dit werkt natuurlijk ook als een goede beloning. De tandpasta’s bevatten enzymen die de groei van bewuste bacteriën sterk remmen en op deze manier ook nog ontsmettend werken.

Gebruik geen mensen-tandpasta. Daar zit o.a. te veel fluor in en dieren vinden het meestal niet lekker.

Stappenplan:
Stap 1: Introductie van de tandenborstel en de tandpasta
Kies een rustige plaats om zoveel mogelijk afleiding te voorkomen. Spoel de tandenborstel af met warm water, doe er een klein beetje (dieren)tandpasta op en laat uw hond of kat de tandpasta van de borstel likken. Lukt dat niet doe dan eerst wat tandpasta op uw vinger of op een lekkernij. Door deze oefening went uw huisdier aan de smaak van de tandpasta en de haren van de borstel. Oefen net zo lang tot uw hond of kat de tandpasta zonder aarzelen van de tandenborstel likt.
Een aantal honden is ook over te halen door de eerste dagen wat leverpastei in plaats van tandpasta te gebruiken.

Stap 2: Het poetsen van de voortanden
Als uw hond of kat aan de smaak van de tandpasta en de haren van de tandenborstel is gewend, kunt u de voortanden gaan poetsen. Houd uw huisdier op dezelfde manier vast als wanneer u hem of haar aait. Trek de bovenlip voorzichtig omhoog, zodat u de voortanden en het tandvlees kunt zien. Met de haren van de borstel loodrecht op het tandoppervlak, poetst u met kortte, cirkelvormige bewegingen de voortanden en het tandvlees. Poets op dezelfde wijze de ondertanden. Vermijd elke vorm van dwang en bouw het rustig op. Beloon uw huisdier daarna.

Stap 3: Het poetsen van het hele gebit
Wanneer uw hond of kat aan de tandpasta, de tandenborstel en het poetsen is gewend, gaat u steeds meer tanden en kiezen poetsen. Bouw het rustig op! Het is belangrijk om ook de achterste kiezen te poetsen, omdat zich vooral daar veel tandplak ophoopt.

 

Algemene tips: 

 • Dagelijks tandenpoetsen. Gebruik hiervoor een tandpasta met enzymen
 • Op de dagen dat u niet poetst, geef uw hond een goede kauwstrip of speciale snoepjes met enzymen die oa. tandplak voorkomen. Op de kauwstrip moet de hond minimaal 7 minuten kauwen!
 • Dagelijks Vetaquadent gebruiken. Dit doet u door het drinkwater. Het bevat xylitol, wat er voor zorgt dat tandplank minder snel zal aanhechten aan de gebitselementen. Hierdoor zal er ook minder tandsteen ontstaan.
 • U kunt evt ook Orozyme buccofresh gebruiken, wat u over het voer kunt doen. Ook dit poeder zorgt ervoor dat er minder tandplak zal aanhechten en dus minder tandsteen zal ontstaan.
 • Wist u dat…  tandplak uiteindelijk kan leiden tot hart- en nierproblemen?
 • Via het geïrriteerde tandvlees kunnen bacteriën de bloedbaan binnendringen en zich door het hele lichaam verspreiden. Controleer daarom regelmatig het gebit van uw huisdier, poetsen is dè manier!

Dierenartsenpraktijk Katwijk
Voorstraat 96
2225 ET  Katwijk aan Zee
Tel. 071 - 40 12 930

Belt u gerust voor advies of een afspraak. Wij helpen u graag!

Hopstarter-Flag-Borderless-United-Kingdom   Facebook-icon

Openingstijden

voor afhalen voer en medicijnen

Maandag 09.00-20.00 uur
Dinsdag 09.00-18.00 uur
Woensdag 08.00-20.00 uur
Donderdag 09.00-18.00 uur
Vrijdag 09.00-20.30 uur

Consult op afspraak. Huisvisite mogelijk.

Spoedgevallen buiten openingstijden

Tel. 071 - 40 12 930

Buiten openingstijden zijn wij aangesloten bij de dienstenkring Bollenstreek-Zuid. Op ons antwoordapparaat hoort u welke spoedarts dienst doet.