Cavia

caviaCavia’s komen van oorsprong uit Zuid Amerika. Ze zijn door de Spanjaarden meegenomen naar Europa. Hun oorspronkelijke leefgebied bestaat uit rotsachtige gebieden, savannes en bosranden. Cavia’s zijn sociale diertjes en leven in het wild in groepen. Ze worden gemiddeld 4 tot 8 jaar oud. Ze hebben een lang maagdarmkanaal, want het zijn planteneters.

 

Vitamine C tekort

Een tekort aan vitamine C komt vaak voor bij de cavia. Het diertje kan zelf geen vitamine C aanmaken en is daarvoor afhankelijk van de voeding. In standaard knaagdier- of konijnenvoer zit niet genoeg vitamine C, bovendien vervliegt het na verloop van tijd. Het is raadzaam om speciaal caviavoer te geven en/of de voeding aan te vullen met vooral rode groentes waar veel vitamine C in zit óf om een vitamine C tabletje (50 mg / cavia / dag) te geven.

 

Aandachtspunten

  • Voorkom tocht en vocht! Cavia’s kunnen niet tegen extreme koude, warmte of regen. Ze zijn zéér gevoelig hiervoor en kunnen snel dood gaan aan een longontsteking! In de winter moeten ze in een tocht- en vorstvrije schuur staan of binnenshuis worden gehouden.
  • Pas ook op in de zomer. Een cavia moet kunnen schuilen in de schaduw! Anders kan hij oververhit raken door de felle zon en zelfs dood gaan. Let erop dat zijn kooi ook niet te dicht tegen de verwarming aan staat. De optimale temperatuur is tussen de 18 en 26 graden.
  • Cavia’s zijn van nature groepsdieren. Het is dus beter om meer dan één cavia te houden!
  • Een caviahok moet voldoende ruim zijn, bijv. 120 x 50 cm. Het is aan te raden meerdere schuilplaatsen in het hok te creëren, ook een slaaphokje, omdat ze zich in de natuur verstoppen als ze schrikken.
  • Cavia’s zijn knaagdieren. Ze kunnen knagen op bijv. fruitbomen, wilgentakken en kiem- of wortelhout. Vermijd giftige planten of bomen!
  • Een gezonde cavia eet wel 60 keer per dag. Hierom is het belangrijk dat uw cavia altijd iets te eten heeft in zijn hok. Mocht uw cavia een dag niets eten dan is er echt iets mis. Laat dan zo snel mogelijk een dierenarts uw cavia controleren, vooral zijn gebit!
  • Cavia’s hebben net als konijnen, twee verschillende soorten keutels: grote harde en kleinere zachte. De (bekende) hardere keutels worden overdag geproduceerd. De zachte keutels die ’s nachts worden geproduceerd, eten ze op en gaan voor een tweede keer het maagdarmkanaal door om alle voedingsstoffen op te kunnen nemen.
  • Qua voeding mogen cavia’s onbeperkt hooi eten (GEEN alfa- of klaverhooi!), daarnaast mogen ze 75 gram groente /per kg lichaamsgewicht / per dag en maximaal 25 gram krachtvoer / per kg lichaamsgewicht / per dag.
  • Groentes die ze kunnen eten zijn: gras, mais, paprika, peterselie, radijs(blad) (wilde) spinazie, witlof of wortelloof.
  • Groentes die diarree en zachtere keutels tot gevolg kunnen hebben zijn: komkommer, paksoi sla en tomaat. Deze groentes liever maar af en toe geven en in kleine hoeveelheden.
  • Traktaties die je af en toe mag geven zijn: alfalfa (met mate!), andijvie (met mate!), artisjok, asperge, avocado, bietenblad, bleekselderij, broccoli, paardenbloem, pompoen, spruiten van linzen/bonen/erwten , taugé, venkel, wortel en fruit zoals aardbei, peer of banaan.
  • Het is beter om het dieet te variëren qua groenten en fruit. Geef ook niet teveel van hetzelfde.
  • Schoon en vers water moet altijd beschikbaar zijn.
  • Mooi groen en lekker geurend hooi zou te allen tijde beschikbaar moeten zijn. Hooi is niet alleen goed voor de vertering, maar ook voor de tanden en kiezen. De snijtanden en kiezen van een cavia groeien namelijk het gehele leven door.

Dierenartsenpraktijk Katwijk
Voorstraat 96
2225 ET  Katwijk aan Zee
Tel. 071 - 40 12 930

Belt u gerust voor advies of een afspraak. Wij helpen u graag!

Hopstarter-Flag-Borderless-United-Kingdom   Facebook-icon

Openingstijden

voor afhalen voer en medicijnen

Maandag 09.00-20.00 uur
Dinsdag 09.00-18.00 uur
Woensdag 08.00-20.00 uur
Donderdag 09.00-18.00 uur
Vrijdag 09.00-20.30 uur

Consult op afspraak. Huisvisite mogelijk.

Spoedgevallen buiten openingstijden

Tel. 071 - 40 12 930

Buiten openingstijden zijn wij aangesloten bij de dienstenkring Bollenstreek-Zuid. Op ons antwoordapparaat hoort u welke spoedarts dienst doet.